Beleef de Rivier | Sfeerimpressie Waaldag en Dag van de IJssel

Op zaterdag 28 september 2019 viel er van alles te beleven langs de Rijntakken op de Waaldag en de Dag van de IJssel. Een impressie.

Waaldag: officiële oplevering drie projecten

> Ga terug naar het overzicht van nieuwsberichten en achtergrondartikelen.

Tijdens de Waaldag vond de officiële oplevering plaats van drie projecten tussen de dijken van de Waal: de Heesseltsche Uiterwaarden, Afferdense en Deestse Waarden en de Loenensche Buitenpolder. De drie projecten zijn mooie voorbeelden van de nieuwe manier van integraal werken die langs de rivieren is ontstaan. Bestuurders van provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer en de betrokken gemeenten kwamen samen met inwoners, ondernemers en andere gebruikers van het gebied bijeen. Zij keken terug op een mooie en succesvolle samenwerking.

Succesvolle integrale samenwerking

Peter van ’t Hoog (gedeputeerde provincie Gelderland): “10 jaar geleden was de samenwerking zoals we dat nu doen nog niet zo vanzelfsprekend. Nu hebben we een formule voor de toekomst die ook past bij de nieuwe manier van werken”. Voor betrokkenen is duidelijk dat het werk aan de rivier nooit klaar is. Onder de nieuwe Omgevingswet en binnen het programma Integraal Riviermanagement gaan zij nog intensiever samenwerken en opgaven voor het riviergebied in samenhang oppakken.

Struinen en genieten

Ook voor omwonenden, wandelaars en natuurliefhebbers was het feest. In de nieuwe natuur kunnen zij nu naar hartenlust struinen en genieten. Op de Waaldag kon het toegestroomde publiek met eigen ogen aanschouwen hoe mooi de gebieden zijn geworden. Wethouder Jacobine Hartman van de gemeente West Betuwe vertelde tijdens de openingshandeling over water in het Gelderse rivierengebied, als bedreiging én kans. Gedurende de middag waren er allerlei activiteiten: zoals (blotevoeten)wandelingen, struintochten, workshops, excursies, mindfull bewegen. De reacties op de nieuwe natuurgebieden waren enthousiast.

Dag van de IJssel

Zon, regen, muziek, dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. Dat was er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel afgelopen zaterdag 28 september. Op diverse plekken langs en op de IJssel vond je activiteiten georganiseerd door kunstenaars, boswachters, ingenieurs, muzikanten, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers samengevoegd tot één groot festival van één dag.

Bijna vijftig activiteiten op een dag

Stroomafwaarts van Arnhem naar Kampen werden bijna 50 activiteiten georganiseerd die allemaal in het teken stonden van onze IJssel: van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van 19e-eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage. Verschillende dorps- en stadsdichters namen plaats op de vele pontjes die onze IJssel rijk is en lazen al varende voor uit eigen werk. Kunstenaar Rob Sweere deed een fotografieproject op vijf verschillende plekken aan de IJssel waaraan omstanders konden meedoen en traden de talenten van De Nieuwe Oost op in vijf molens langs de IJssel. 

Tweede editie internationale kunstroute langs de IJssel

De Dag van de IJssel is een initiatief van stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners. In 2017 organiseerde de stichting een eerste 100 kilometer lange internationale kunstroute langs de IJssel. De tweede editie vindt plaats van juni tot en met september 2020.

> Ga terug naar het overzicht van nieuwsberichten en achtergrondartikelen.

Mensen met vissenkommen aan een stenige rivieroever.