Deltacommissaris herdenkt slachtoffers Watersnoodramp 1953 en opent symposium

Deltacommissaris Wim Kuijken was vanochtend aanwezig en legde een krans bij de jaarlijkse herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Hij was daar samen met onder anderen de Commissaris van de Koning in Zeeland, burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland, de H.I.D. Rijkswaterstaat en vele nabestaanden en belangstellenden. Het is vandaag 64 jaar geleden dat een groot deel van de provincies Zeeland en West- Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomden. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; ruim 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Voor de deltacommissaris was het zijn eerste officiële werkdag van zijn tweede periode als Regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. 

Deltacommissaris Wim Kuijken: “Ieder jaar herdenken we hier de watersnoodramp om stil te staan bij de slachtoffers en om vooruit te kijken naar de bescherming tegen water in de toekomst. De herdenkingsplek in Ouwerkerk is  een symbolische plek: hier komen verleden, heden en toekomst samen. In 2010 startte ik hier mijn werk als deltacommissaris. Sindsdien heb ik de herdenking ieder jaar bijgewoond. In het Deltaprogramma proberen we een volgende ramp te voorkomen. Dat betekent dat er altijd gewerkt moet worden aan onze delta. Ik ben daarom vereerd dat het kabinet mij heeft herbenoemd om dit belangrijke werk ook in deze nieuwe periode voort te zetten".

Na afloop van de herdenking vond in het naastgelegen Watersnoodmuseum het symposium “Verhalen over Water plaats . Bij de opening van het symposium stond de deltacommissaris stil bij de kracht en het belang van verhalen. Lees de speech.