Deltacommissaris organiseert tweede expertmeeting weerpresentatoren

De deltacommissaris heeft op 18 april met twaalf weermannen en -vrouwen een tweede expertmeeting gehouden over klimaatverandering en de mogelijke gevolgen daarvan voor ons land. De bijeenkomst vond plaats bij het KNMI in de Bilt, waar het gezelschap welkom werd geheten door hoofddirecteur van het KNMI Gerard van der Steenhoven.

Deltacommissaris Wim Kuijken organiseerde de bijeenkomst om (wetenschappelijke) kennis te delen met de weer- en klimaatexperts in een tijd waarin de extremen van het weer volgens de metingen toenemen. Als voorbeeld noemde hij de cloudburst in Kopenhagen in 2011: ook Nederland moet zich op dit soort situaties voorbereiden en heeft reeds vergelijkbare situaties gehad de afgelopen jaren.

Na een presentatie door KNMI medewerkers over de attributie van extreem weer aan klimaatverandering en de invloed van smeltend poolijs op het weer in noordwest Europa, vond er een rondetafelgesprek plaats tussen de deltacommissaris en de weerpresentatoren. Hierbij kwamen ook de wijze van objectief communiceren van klimaatverandering aan het grote publiek ter sprake. De deltacommissaris informeerde de experts vervolgens over het op te stellen Deltaplan voor wateroverlast en hittestress, dat met Prinsjesdag verschijnt.

Ter afsluiting stelde de deltacommissaris voor over een half jaar opnieuw een expertmeeting te houden, en nodigde de deelnemers van harte uit voor het achtste Nationaal Deltacongres op 2 november in het WTC expo in Leeuwarden. De dag werd afgesloten met het weerbericht van Piet Paulusma op de boulevard van Scheveningen.