Deltacommissaris bezoekt Millingerwaard en langsdammen

Op woensdag 31 mei bracht deltacommissaris Wim Kuijken een bezoek aan twee bijzondere projecten in Nederland. Zo gaf hij in de ochtend een speech bij de feestelijke opening in de Millingerwaard waarbij Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam een grote dam in een nevengeul van de Waal liet doorbreken. In de middag maakte hij een vaartocht langs de innovatieve langsdammen tussen Ophemert en Wamel.

Op deze dag bereikte de waterveiligheid van de Waal én de natuurontwikkeling in de Millingerwaard een belangrijke mijlpaal. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland hebben hier intensief samengewerkt om opgaven als waterveiligheid en klimaatverandering te combineren met prachtige riviernatuur waar onder andere wilde paarden, bevers en zeearenden zich blijvend kunnen vestigen en waar binnenkort zelfs snorkelexcursies worden gegeven in het heldere kwelwater.

De damdoorbraak werd naast de deltacommissaris en Staatssecretaris van Economische Zaken ook bijgewoond door gedeputeerde van de provincie Gelderland Josan Meijers, burgemeester van Berg en Dal Mark Slinkman, HID Rijkswaterstaat Oost-Nederland Nelly Kalfs en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen. Prof mr. Pieter van Vollenhoven kon helaas vanwege zijn gezondheid niet aanwezig zijn.

Aansluitend op het bezoek aan de Millingerwaard ging de deltacommissaris door naar Tiel waar hij en Nelly Kalfs ontvangen werden door projectleider Henk Eerden. Al varend op een boot van Rijkswaterstaat kon het 10 kilometer lange pilotproject langsdammen van dichtbij bekeken worden. De deltacommissaris was zeer enthousiast over de geïntegreerde benadering van deze eenvoudige oplossing. De aanleg van de langsdammen vermindert de waterstandsdaling in de vaargeul en grondwater bij lage afvoeren, vermindert de stromingsweerstand en daarmee de hoogwaterstanden, en bevordert het natuurherstel voor veel verschillende vissen en vogels. Voorts is het een rustige route voor watersporters. De eerste resultaten zijn positief. In 2020 wordt de eindbalans opgemaakt, en bij succes kan deze aanpak ook toegepast worden op andere riviervakken langs de Rijn en Maas.