Deltacommissaris opent verhalenbibliotheek: 65 jaar na de Watersnoodramp

‘1953 was de laatste watersnoodramp in ons land met slachtoffers, veel slachtoffers. Van die ramp hebben we geleerd.’ Dit zei deltacommissaris Wim Kuijken tijdens de indrukwekkende 65ste herdenking van de Watersnoodramp in 1953. Hij legde in het Zeeuwse Ouwerkerk een krans, samen met IenW-staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Theo van de Gazelle, HID Rijkswaterstaat (Zee en Delta). In aanwezigheid van onder anderen Prinses Margriet, de Commissaris van de Koning in Zeeland, burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland en internationale hoogwaardigheidsbekleders herdachten ooggetuigen en nabestaanden dat precies 65 jaar geleden grote delen van de provincies Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomden.

Wim Kuijken legt met Theo van de Gazelle een krans ter nagedachtenis van de Watersnoodramp

1836 mensen verloren hun leven, op 1 februari 1953. Ruim 100.000 mensen verloren huis en haard. Deltacommissaris Wim Kuijken: ‘Laten we met elkaar voorkómen dat het water ons nog een keer overspoelt. Garanties zijn er niet. Maar we kunnen wel ons stinkende best doen om herhaling te voorkomen.’

Nieuwe beschermingsnormen

Tijdens een symposium, later op de dag, legde de deltacommissaris zijn ambities in een persoonlijke toespraak verder uit. ‘Maatregelen na een ramp zijn anders dan maatregelen die een ramp moeten voorkomen. De opdracht is ons land de komende jaren zo in te richten dat we de extremen van de natuur aankunnen. Dat doen we, sinds 2010, met een Nationaal Deltaprogramma. Samen met gemeenten, waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat en het rijk werken we aan dat programma. Vooral ook samen met burgers en bedrijven. En met nieuwe beschermingsnormen die de mensen en onze economie beter beschermen. Daarin investeren we de komende dertig jaar zo’n 25 miljard euro.’

Wim Kuijken opent de verhalenbibliotheek

Opening verhalenbibliotheek

Tijdens het symposium werden filmbeelden vertoond, waarin ooggetuigen en ervaringsdeskundigen aangrijpende verhalen vertellen over het water. Vijftig van deze unieke persoonlijke verslagen zijn gebundeld in een online verhalenbibliotheek. Die is vanaf vandaag in het Watersnoodmuseum te zien. Deltacommissaris Wim Kuijken opende de verhalenbibliotheek: ‘Verhalen over het verleden en verhalen over water stimuleren en inspireren ons. De verhalenbibliotheek in dit museum kan in die behoefte voorzien. Net als de nieuwe portrettenwand met foto’s van slachtoffers. Zo krijgt de Watersnoodramp van 1953 een gezicht.’

Vierde caisson

Ter afsluiting van de herdenking had de deltacommissaris nog een laatste taak. Met een druk op de knop opende hij een vierde caisson in het Watersnoodmuseum; een nieuwe tentoonstellingsruimte, die – aanvullend op de caissons 1, 2 en 3 waarin het respectievelijk draait om historische feiten, emoties en de wederopbouw  –  het waterbeeld van de toekomst laat zien. Op een interactieve manier kunnen bezoekers hier kennismaken met de betekenis van water; nu en in de toekomst, in ons eigen land en internationaal.

Wim Kuijken opent een vierde caisson in het watersnoodmuseum met en druk op rode knop

Mediaoptredens Deltacommissaris

In de week voorafgaand aan 1 februari besteedden diverse radio- en televisieprogramma’s aandacht aan ’65 jaar na de Watersnoodramp’. Deltacommissaris Wim Kuijken was onder andere te gast in: Jacobine op zondag (28 januari-NPO3), Eén Vandaag (31 januari-NPO1), Omroep Zeeland (1 februari) en de herdenkingsuitzending van de NOS (1 februari-NPO1).