Staf deltacommissaris deelt kennis in Nieuw-Zeeland

Van 15 tot 20 maart jl. bracht de plaatsvervangend directeur van de staf van de deltacommissaris, Adriënne van der Sar, op verzoek van de Nederlandse ambassade een bezoek aan Nieuw-Zeeland. De directe aanleiding van het bezoek was om het Nederlandse Deltaprogramma te presenteren tijdens de stopover van de Volvo Ocean Race in Auckland (24 februari – 18 maart).

Adriënne van der Sar sprak daarnaast een aantal sleutelfiguren van de nationale en lokale overheden en kennisinstellingen in Auckland en Wellington. Ook gaf zij een publieke lezing op Victoria University in Wellington over het Nederlandse Deltaprogramma en trok meer dan 130 geïnteresseerden. Er was boven verwachting veel belangstelling voor de Nederlandse waterexpertise, de samenwerking en aanpak binnen het Deltaprogramma en de rol van de deltacommissaris. Nieuw-Zeeland heeft afgelopen tijd te maken gehad met extreme weersomstandigheden, droogte en overstromingen, dus de groeiende aandacht voor dit onderwerp is niet vreemd. Zeker omdat twee derde van de bevolking aan of nabij de kust woont en de drie grote steden Auckland, Christchurch en Wellington, aan de kust liggen waar meer dan de helft van de bevolking woont. Er verscheen ook een interview in de krant New Zealand Herald op 21 maart: What the Dutch can teach NZ about sea-level rise.